chocolate is life
Sjokoladekaken er laget med base fra funksjonell mat, fra x-life.no. Droppet olje og brukte vann+kesam i stedet. Sjokoladeglasur er alltid litt vanskelig å få 100% på smak, så her gjelder det å bare prøve seg frem. Mange liker kokosmelk som base (fullfett som har stått kaldt, den harde delen), men jeg er ikke superglad i det. En blanding av philadelphiaost og cottage cheese er jeg mye mer fan av. Mikses klumpfri, og har oppi sjokoladeprotein, søtning og kakaopulver. TIPS: noen ruter smeltet mørk sjokolade gjør virkelig susen! Men husk å smak til med mengden av de forskjellige ingrediensene.

Bon Appetit! 

hjemmelaget tacokrydder

Visste du at det er sukker i vanlig tacokrydder? Selv er jeg glad i å bruke tacokrydder til forskjellige retter, men samtidig synes jeg det er unødvendig med sukker i krydder - det vil jeg helst unngå! Hvis du ikke bruker så mye av det så ville jeg ikke hengt meg opp i detaljer som dette, fordi det utgjør en veldig liten forskjell i det store bildet (eks hvis du spiser taco annen hver fredag og bruker en pose tacokrydder fordelt på tre personer, så er jo dette er fillesak). Men bruker du mye tacokrydder i hverdagen ville jeg helt klart laget meg en boks med en hjemmelaget variant.

Oppskrift på tacokrydder uten sukker:
Per 1 enhet kan du velge om du vil bruke 1ts, 1ss eller 1 krydderboks. Jeg bruker en hel boks og lager en stor miks med krydder som jeg har leeenge :-)
Dette krydderet vil nok ikke erstatte tacokrydderet på fredagskvelden for de aller fleste, men jeg synes den er god nok! Ellers bruker jeg krydderet på veeldig mye, men i hovedsak til bruk på karbonadedeig. :-) Et tips er å bruke denne i karbonadedeigen på pizzaen - supergodt!

1 koriander
1 chilipulver
1 hvitløkspulver
2 paprikapulver
4 spisskummin
litt pepper
ønsket mengde saltsaftige sjokolademuffins

Oppskrift på 5stk sunne og saftige sjokolademuffins. Sharing is not always an option, hehe!
1 moden banan
1 egg
50g mager kesam
50g havregryn (eller annen tørrvare)
10g kakaopulver
1ts bakepulver
25g sukrin
en klype salt 

Slik gjør du:
Bland alt med stavmikser, fordel i muffinsformer, topp med Rocky Road questbar og stek på 175 grader i 20 minutter! 

Jeg anbefaler questbarer fordi de er gode på smak og helt klart BEST på innhold av det jeg har sett hvertfall. Det er mindre enn 1g sukker i denne baren, 20g protein og mye fiber, og består hovedsakelig av melkeprotein. Ja til sjokolade hver dag! 

Questbarer får du HER med 12% rabatt!​


Nyyt! 
Hanna

Proteinrike rundstykker

Fantastisk gode og sunne rundstykker som er enkle å slenge sammen, trenger ikke å heve, er perfekte på innhold (etter mitt kosthold hvertfall) og gjør godt for kroppen. Jeg bruker å lage opp og fryse, slik at jeg bare kan tine eller varme når jeg får lyst på. Perfekt å ta med til lunsj for eksempel!

(Her har jeg toppet med propud sjokolade og banan - for en kombinasjon!!)

Du trenger:
400g havregryn
400g mager cottage cheese
3 egg
2 eggehvite
1ts bakepulver
Et dryss salt og oreganokrydder

Mos alt med stavmikser. Fordel hele røra på et stekebrett (og del opp i ruter), fordel i brødform eller lag rundstykker og stek på 200 grader i ca 20 minutter. 
Lag gjerne opp dobbel eller trippel porsjon og frys - de er som sagt like gode etter noen minutter i mikro eller stekeovn. 

supermuffins

Vi har vel hørt om bananmuffins, blåbærmuffins, gulrotmuffins og kanskje til og med søtpotetmuffins. Så jeg tenkte.. Hvorfor ikke lage banan-blåbær-gulrot-søtpotetmuffins?! Snakk om næringsrike muffins da! Var veldig skeptisk til smaken, ettersom dette var en spesiell kombinasjon. Men det er herved mine nye favorittmuffins, de falt godt i smak! Sist jeg laget disse tok jeg også i et halvt raspet eple for moro skyld, og de ble også supergode! Hvem hadde trodd det.. Jeg elsker å bake sunt, prøve meg frem og kose meg med næringsrik bakst. Her er hvertfall oppskriften på 12stk "super"muffins som jeg liker å kalle de (oppskriften er bittelitt oppgradert fra den jeg la ut på instagram).

MUFFINS (12 stk)

Ingredienser:
En halv søtpotet
2 modne bananer
2 gulrøtter
Ønsket mengde blåbær
2 egg
200g mager kesam
80g havremel (eller annet mel)
20g grovt mel
1,5ts bakepulver
3ts kanel
3ts kardemomme
60g sukrin gold
40g sukrinmelis
1ts vaniljeessens/vaniljefrø

Ha gjerne nøtter på toppen, jeg prøvde meg på valnøtter og det ble veldig godt! Mengde søtning er valgfritt, og kanskje ikke nødvendig.

Fremgangsmåte:
Finrasp gulrot. Mos banan. Del opp og ha søtpoteten i mikro 5-10 min. Bland alt sammen utenom blåbær i en røre. Press blåbær nedi formene til slutt.

Stekes på 180 grader i ca. 25 minutter (avhengig av størrelse på muffinsene)!

La de avkjøle seg, de er mye bedre etter en stund. Server gjerne med vaniljekesam, is, ostekrem eller kanskje propud vanilje? Nam! ​Nytes med den beste samvittighet :-) Her er fryseren fyllt opp!

handleliste til deg som vil bake suntSjokolade proteinpulver. 
Dette er faktisk det første jeg hadde handlet, fordi det kan brukes til så mye. Spesielt hvis man er glad i sjokolade, og vil lage seg sunnere varianter av sjokoladekrem, fluff, proteinkuler, sjokoladepålegg, milkshake, sjokoladeis, ja egentlig alt med sjokolade.
Jeg anbefaler Optimum Nutrition, Gold Standard 100% whey i smaken Extreme Milk Chocolate. Denne har et bra innhold og er vanvittig god på smak. 
Ellers har x-life.no gode priser på proteinpulver!

Søtning.
Det er en fordel å ha litt søtning hvis du skal bake uten sukker for å få en søt smak. Det beste er selvfølgelig å bruke minst mulig, men det er jo opp til hver enkelt å bestemme! Jeg anbefaler Sukrin Gold og Sukrinmelis, disse kan du stort sett bruke til det meste. Jeg har også andre varianter som jeg bruker, for eksempel blir vanlig sukrin brukt i havregrøten.

Fibersirup Gold.
Altså!! Fantastisk godt på proteinpannekaker eller som topping på yoghurten/kesamen. Det er jo sirup, så det sier seg selv at det er digg. God og karamelisert smak. 

En sunnere meltype.
Å bytte ut hvetemelet kan være en fordel for de fleste. Havremel, kokosmel, peanøttmel, fiberfin, det finnes mange varianter. Jeg pleier å bruke 50/50 med havremel og speltmel. Bruker også kokosmel i flere oppskrifter, spesielt hvis jeg skal lage eks sunnere boller eller sjokoladekake hvor det er godt med litt mild smak av kokos. 

Vaniljepulver/essens/vaniljestang
Jeg bruker vaniljepulver/vaniljestang/essens i det aller meste hvor jeg vil ha en liten smak av vanilje. Pannekaker, is, bananbrød, muffins, etc..

Oljespray.
En fordel hvis du er glad i pannekaker og vafler, fordi du får i deg langt mindre kalorier med spray enn med å dynke hele vaffeljernet i smør. Noe det selvfølgelig ikke er noe galt i, men bare et tips.

Kokosmelk.
Hvis du er glad i smaken av kokos, er den fullfette varianten av kokosmelk en perfekt måte å lage en sunnere sjokoladekrem, sjokolademousse, sjokoladekake, etc.. Du oppbevarer den i kjøleskap og bruker den stive delen for å få en tykkere konsistens i bakst.

Eggehvite på boks.
Disse pleier jeg å kjøpe i Sverige for å spare noen kroner og gjøre det enkelt å bruke mer eggehvite. Man kan tilsette litt ekstra eggehvite i omeletten, proteinvaflene, lage proteinfluff, etc, og da er det utrolig enkelt å benytte seg av.

Det er disse produktene jeg bruker mest når jeg baker. For å nevne andre produkter bruker jeg også kakaopulver i det meste, vikingmelk (for å lage karameller), dadler (for å lage rå sjokoladekuler), mager kesam (til eks muffins og proteinvafler), cottage cheese (til eks sjokoladekrem), havregryn (til så og si alt).

Jeg skal ikke oppfordre til å bake med proteinpulver og massevis av kunstig søtning. Men jeg anbefaler å gjøre baksten litt sunnere, lage varianter som faktisk er bra for deg ved å bytte ut "verstingene". Du får i deg mer næring, baksten metter mer, og ikke minst kan du kose deg litt oftere med god samvittighet! 

favorittpålegg til bananbrødet

Det er virkelig ingen hemmelighet at bananbrød er min favoritt når det kommer til sunnere bakst. Så fort jeg får besøk er jeg rask til å tilby bananbrød. Oppskriften har jeg postet før, men jeg reposter den her. Jeg er nødt for å dele mine to nye favoritter når det gjelder topping. Jeg liker å lage opp litt av begge, så kan man ta på det man selv ønsker. 

Bananbrød:
Ingredienser:

2-3 modne bananer
2 egg
150g mel (jeg bruker 50/50 havremel og speltmel)
1 ts bakepulver
60 g sukrin gold
1 ts vaniljepulver/vaniljeessens
1 dl melk
2ts kanel
2ts kardemomme
Nøtter (jeg bruker valnøtter) og sjokolade hvis du ønsker.​

Fremgangsmåte:

Mos bananer i en mikser, tilsett resten av ingrediensene, bland godt, og over i brødform med bakepapir. Fordel nøtter/sjokoladebiter rundt i formen.
I ovnen i ca 50 minutter på 175 grader. Enklere blir det ikke!


Mine to favoritter når det gjelder topping:

1. Kremet sjokoladepålegg

- noen ruter mørk sjokolade (jeg bruker 3 ruter hvis jeg lager denne porsjonen under)
- 2ss cottage cheese
- 1ss sukkerfri sjokoladesaus
- 1ts kakaopulver
- 1 scoop sjokolade proteinpulver
- ca 1ss sukrinmelis 

(smelt sjokoladen, og mos alt til en klumpfri masse)

2. Ostekrem
- en halv boks philadelphia light
- 1-2ss sukrinmelis
- eventuelt litt sitronsaft hvis du liker det

Håper det faller i smak!

næringsrik sjokoladekrem

Jeg må ha sjokolade hver dag. Sånn er det bare. 

Takket være fantastiske Linda Stuhaug har jeg endelig funnet den perfekte kveldskosen. Sjokoladekrem som er full av næring. Det er billig, godt og metter søtsuget. Det kan jo ikke bli bedre! JEG personlig synes den smaker himmelsk, og metter mine sjokocravings. Jeg er ikke en slik person som er av eller på en diett, spiser bra en måned og dritt en annen. Jeg liker å spise sunn og god mat hele året, derfor er denne sjokoladekremen helt perfekt for meg på daglig basis. Håper jeg aldri går lei, for dette er virkelig en bra måte å få i seg deilig sjokolade, proteiner og sunt fett! Kan ikke love at dette smaker som "the real deal", så det spørs nok litt på hvor kresen man er.Jeg har justert litt på Linda sin oppskrift, men her er hvertfall den jeg bruker:

Til en porsjon:
- 200g cottage cheese
- 1ss kokoskrem (altså, stive delen av kokosmelk som står kaldt, denne kan sløyfes)
- 20g proteinpulver med sjokoladesmak
- 5-10g kakaopulver (spørs hvor mye kakaosmak du vil ha)
- 1ss sukrin gold eller sukrinmelis
- 30g eggehvite (kan sløyfes)

Bland alt utenom eggehvite sammen i en mikser/blender og miks til den er klumpfri. Tilsett en liten skvett melk hvis det er nødvendig. Stivpisk eggehviten for seg selv i en bolle (dette kan du droppe, men eggehviten gjør at kremen blir eenda mer fluffy). Bland sjokoladekremen og eggehviten sammen, og voila!
Toppes med bær/frukt og kokosflak. Nydelig!

proteinpizza rrrrdaySpiser pizza flere ganger hver uke, og har helt dilla. Har lenge vært fan av grove pitabrød som bunn, som jeg deler i to - det blir skikkelig sprø pizzabunn. Men, for å selv kunne justere mengden, og for å få mer næring og mindre tilsetning har jeg begynt å lage bunnen selv. Veldig enkelt og greit, mye lettere enn man skulle tro. Ettersom jeg ikke lager "vanlig" pizzadeig og den ikke skal heve er dette gjort på null komma niks. 

Ingredienser til en person:
ca 50g valgfritt mel (jeg bruker stort sett havre og spelt)
1 egg
1 eggehvite
1ts bakepulver
litt salt og ønsket krydder

Fremgangsmåte:
Sett ovnen på 200 grader. Bland sammen ingrediensene, og smør utover et bakepapir så tynt du klarer. Stekes i ovnen i ca 10 minutter. 
Fyll deretter pizzabunnen med masse godt. Jeg pleier å smøre tomatpurè på hele bunnen. Når bunnen står i ovnen steiker jeg karbonadedeig med grovhakkete tomater og krydder. I tillegg bruker jeg kokt skinke, løk, sopp, paprika, tomat og ost. Helt til slutt krydrer jeg godt med basilikum og oregano.
Stek så pizzaen igjen til osten er smeltet. 

Jeg pleier også å bruke hjemmelaget hvitløksdressing på pizzaen, som er en stor favoritt.
Hvitløksdressing:
Bland sammen mager kesam, et hvitløksfedd, og diverse krydder. Jeg bruker blant annet basilikum, oregano, salt, løkpulver, timian, og diverse andre urtekrydder jeg har i skapet. 

bananmuffinsOppskrift på saftige bananmuffins med questbar

Ingredienser (stor porsjon):
- 2-3 modne bananer
- 2 egg
- 150g mager kesam
- 130g mel (jeg brukte havre og spelt)
- 1-2 eggehvite (kan sløyfes)
- 1ss fibersirup (eller evnt honning, eller sløfyes)
- 2ss sukrin gold (eller annen søtning)
- 1ts bakepulver
- 3-4ts kanel
- 3-4ts kardemomme
- en klype salt
- en skvett melk
- sjokolade eller proteinbar etter ønske 

Fremgangsmåte:
Mos banan og egg med mikser. Tilsett litt og litt tørrvare, og en skvett melk til slutt til passe tykkelse. Hakk sjokolade eller proteinbar og legg noen biter oppi hver form. Inn i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter for små/vanlige muffins, og ca dobbelt så lenge for store (som på bildet). 

Disse smaker nydelig! Skikkelig saftige og gode. Jeg brukte en questbar i smaken cookies and cream, og det smakte himmelsk. Anbefales! Disse kan fint fryses og varmes opp, og jeg vil påstå at de blir like gode. 

dilla på bananbrød

Dette bananbrødet er noe av det enkleste og beste jeg har laget. Det er kjempe godt, med smak av banan, kanel og kardemomme. Dette er noe du også kan servere gjester som vanligvis ikke er så glad i sunn mat og dessert. Det kan oppbevares i kjøleskap i et døgn og det er like godt (kanskje lenger også?), eller det kan fryses. Tilsett nøtter og sjokolade hvis du vil, og server med sjokoladepålegg, smør, melis, ostekrem, is, vaniljekesam, eller nyt som det er. Det ser kanskje ut som grovbrød, men jeg LOVER det er fantastisk. 

Ingredienser:

2-3 modne bananer
2 egg
150g mel (jeg bruker 50/50 havremel og speltmel)
1 ts bakepulver
60 g sukrin gold
1 ts vaniljepulver/vaniljeessens
1 dl melk
2ts kanel
2ts kardemomme
Nøtter (jeg bruker valnøtter) og sjokolade hvis du ønsker.


Fremgangsmåte:

Mos bananer i en mikser, tilsett resten av ingrediensene, bland godt, og over i brødform med bakepapir. Fordel nøtter/sjokoladebiter rundt i formen.
I ovnen i ca 50 minutter på 175 grader. Enklere blir det ikke!

KOS DEG!

proteinrike sjokoladekuler

Det finnes såå mange oppskrifter på proteinkuler og sjokoladetrøftler, men de fleste inneholder dadler. Og når jeg plutselig blir veldig fysen på sjokolade, har jeg ikke alltid dadler tilgjengelig. Mikset sammen to oppskrifter fra kristine weber og bakekona. Disse er veldig enkle å lage, tar kort tid, og smaker utrolig godt. De er rike på proteiner, inneholder gode karbkilder og litt sunt fett. 


Ca 14-15 små kuler:

40g sjokoladeprotein
20g valgfritt mel (jeg bruker spelt)
40g havregryn (jeg bruker store)
30g sukrin gold
15g kakaopulver
2-3ss vann
en klype salt
20g smør eller kokosolje
1ts blank fibersirup (valgfritt)
et lite dryss kanel
et lite dryss kardemomme

Fremgangsmåte:

Smelt smør, tilsett alle ingrediensene til de får en passe konsistens. De skal ikke bli for seige! Sett kaldt i ca 15 min (valgfritt), så blir de enklere å forme. Form til runde kulder. Best når de er litt kalde!

Rulles i kokos, smeltet sjokolade, kakaopulver, havregryn, eller nytes akkurat som de er! 

Tips:
- 1ts kaffe istedenfor 1ts vann for mer kaffesmak
- kan fint lages glutenfrie
- dropp smør og erstatt med vann hvis du ikke ønsker å ha smør i de
- sterkere kakaosmak: mer kakao, mindre sjokoladeprotein, og motsatt. prøv deg frem!Nyt! 

Hanna

skoleboller

Etter mange forsøk har jeg endelig fått til disse skolebollene! Oppskriften er basert på Kristine Weber sin bolleoppskrift, men godt justert. Disse skolebollene er en favoritt både hos venner og familie!
Oppskriften gir ca 10 stk sunne skoleboller

Ingredienser: 

- 250g mel (jeg bruker speltmel. havremel er også godt)
- 2 ts bakepulver
- 2 ts kardemomme
- litt vaniljepulver (hvis du har)
- ca 1-2ts vaniljeessens / 2-3 dråper stevia vanilje
- søtning etter behov (jeg bruker litt sukrin gold + sukrin)
- fiberhusk (ikke nødvendig)
- en klype salt
- 2 egg
- 4 eggehviter
- en boks mager kesam 

Vaniljesaus:
- Eldorado vaniljesaus uten sukker + melk (eller lag hjemmelaget, myyye sunnere!)

Settes kaldt i noen timer.

Topping:
- Sukrinmelis, vann og kokos

Fremgangsmåte:
Først av alt - lag vaniljesausen, for den skal stå kaldt i noen timer. Sett stekeovnen på 200 grader. Bland sammen de tørre ingrediensene. Stivpisk eggehvitene, og deretter rør forsiktig inn kesam og egg. Bland alt sammen, og lag boller på et stekebrett. Lag et søkk i midten. Ta ut bollene etter ca 10 min, pensle hvis ønskelig, legg på vaniljesaus og sett de inn igjen i ovnen i ca 10 min til. Pynt med sukrinmelis og kokos til slutt!

Disse bollene er også kjeempegode som kanelknuter eller bare vanlige boller med deilig pålegg.
Håper det smaker! 

Hanna 

proteinvafler

Vi har fått dilla på proteinvafler, som smaker like godt som vanlige vafler (hvertfall hvis du ikke er så fin på det). Det har nå nesten blitt en daglig del av kosten vår! Hvorfor?

  • Det er lett å justere innholdet dersom man ønsker mer proteiner, mer karb, mindre fett, etc.. 
  • Det er utrolig enkelt å ha med seg. Du trenger ikke varme det opp og det tar ikke mye plass.
  • Det smaker veldig godt! Hvis du lager de søte, trenger du ikke noe på. Men det er også kjempegodt å ha på sukkerfritt syltetøy for eksempel.
  • Det metter.

Så, her er oppskriften. Vi har valgt å ha mye karb og mye protein, og lite fett. Disse kan også gjøres glutenfrie hvis du justerer litt på innholdet.

Ca. 10 vafler:

150g mel (spelt eller havremel)
1 boks mager kesam
250g ekstra lettmelk
200g eggehvite
1 egg
Søtning (vi bruker litt sukrin gold og sukrin)
Vaniljeessens (vi bruker 2 stevia vaniljedråper og/eller ca 2ts vaniljessens)
1 ts fiberhusk (ikke nødvendig)
1-1,5 ts kardemomme 
1ts bakepulver

Blant alt sammen, rør godt, la stå i 20-30 min og stek. Det lønner seg å spraye vaffelhjernet med stekespray.Håper det smaker!

Velkommen!
HANNA OLSEN
Treningsnarkoman med en interesse for sunn mat og bakst.

Kategorier


Hverdag. Trening. Kosthold. Oppskrifter. Inspirasjon. Omtaler. Tips. Videoer. Formbilder.

© Copyright


Blogg.no leverer teknologien bak denne bloggen. Bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk.
hits